Våra oköttsliga lustar bjuder på tips och recept
Vi har fått chansen att ställa tre frågor till Amanda Hellberg och Eveline Johnsson som driver den vegetariska och veganska bloggen, Våra oköttsliga lustar i samband med att det är den vegetariska världsdagen idag. Anledningen till varför den vegetariska världsdagen startades var för att en vegetarisk livsstil ansågs ge djuren ett mer etiskt liv, och att det ledde till andra miljö- och hälsomässiga fördelar.
Så idag bjuder Amanda och Eveline på en vegetarisk hösträtt från deras kokbok Ta tillvara. Det är en kokbok som fokuserar på hur vi just ska ta tillvara på vår restmat, för att på så sätt spara både miljö och plånbok.
/Vera
Hej, vad kul att ni ville ställa upp! Vad är er drivkraft med den vegetariska maten?
- Vår drivkraft och det vi vill med vår blogg är dels att inspirera andra till att äta grönt och att visa att det är enkelt och gott med vegetarisk mat, och att den kan vara rejäl och mättande, och dels är ju drivkraften att vi tycker det är roligt. Med mat, fotografi, kreativt arbete och vackra saker. Så vi gör både oss själva och andra en tjänst.
Vilken maträtt skulle ni absolut bjuda på ett bröllop?
- På Amandas bröllop så bjöds det på vår ultimata plockmat: Libanesisk meze. Massa olika röror, piroger och bröd - och allt var givetvis vegetariskt. Det är vår bästa mat till typ alla festliga tillfällen!
Vad är ert bästa miljötips förutom att äta vegetarisk mat?
- Att inte slänga mat! Det är nämligen så att det slängs 28 kilo ätbar mat per person och år i Sverige, och det är ju ett enormt resursslöseri, med tanke på all energi som krävs för att odla och förädla våra livsmedel.
Mixad grönsakssoppa med röda linser och citroncrème (4 port)
Överblivna, kokta grönsaker fungerar utmärkt i soppa och grytbaser, men konsistensen kanske inte längre är så tilltalande. En smart lösning är mixade soppor. Ta vad som finns i kylen, både kokt och okokt i grönsaksform, koka mjukt i buljong och mixa. För att ändå få lite struktur i den här soppan så kokar vi röda linser i de mixade grönsakerna, det blir matigt och fantastiskt gott! Servera med creme fraiche smaksatt med citronsaft och citronskal.
Detta behövs:
- 2-3 dl kokta grönsaker, typ morötter och ärtor (Har du inte så här mycket kokta grönsaker, ta råa också)
- 1 dm purjolök
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 stor palsternacka, ca 150 gram
- 100 gram rotselleri
- 2 potatisar
- 1 liter grönsaksbuljong + eventuellt ytterligare någon deciliter
- Salt och vitpeppar
- Olja till stekning
- 1 ½ dl röda linser
- 1 dl grädde (eller havregrädde)
Gör så här: Strimla purjolöken. Skala och dela palsternackan, rotsellerin och potatisen i lika stora bitar. Skala och krossa vitlöken med knivbladet och hacka den grovt. Fräs purjolök och vitlök i lite olja några minuter, tills purjolöken mjuknat. Tillsätt de övriga råa grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll över buljongen, salta och peppra och låt koka tills alla grönsaker är mjuka. Tillsätt de redan kokta grönsakerna och mixa till en slät soppa. Blanda i grädde och röda linser och låt koka på svag värme cirka 15 minuter, tills de röda linserna är färdigkokta. Rör noga i början, då linserna gärna sätter sig i botten. Späd eventuellt med mer buljong, och smaka av med salt och peppar.
Fråga våra experter. Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
blomsti påsk prickigt bernzon blommor skottår festprogram maria&markus ta tillvara annie&tomas pernilla&david guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker var rädd om maten ekolibreeze regnbågsbröllop lantmännen hotell flower power presentöppning h&m balanzen såpbubblor bröllopsfilm fanny&daniel almedalen louise&dusan sara&andreas afternoon tea städprodukter linnea&sverker robin&annika förkylning sommarväska honoré des prés earth day the great gatsby bellapierre marie&henrik tackkort deli stockholm syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton linne vattenlimousine naked cake house of tammam hindersprövning the fair tailor kate&william servettvikning love stockholm carl-philip och sofia sophia couture fotobås beyond retro fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design rabattkod wilma&friends drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kinnekulle färgglatt blomsterkrans hemsida champagne valborgs båt musik lantligt nyår ris för honom buffé biodynamiskt låna stockholm spex&skoj världsmiljödagen janna s middag skärgårdsbröllop sigtunahöjden studio ankungen bomull bruduppsättning hungerprojektet glamour gul corsage maryfly organics papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe slottsbröllop rättvisemärkt choklad liseberg lokal 2010 guld krav jordgubbar stearinljus julklapp recept transporter 2014 trädgårdsbröllop närproducerat bröllopskonsultation favours vegetariskt bröllopstrend retro vin inbjudningskort katharina brunat weleda festlokal josefine&kalle victoria&daniel ekobrud skor hår bröllopspresenter vinter bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club 2013 fair trade bröllopstårta accessoarer dekorationer bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning tävling återbruk vigsel diy bröllopsmässa heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad fair flowers fair plants resor bröllopsfotograf ellen&gustaf brudskål etiskt gäster katharina&martin ecobride vegan vitt ängsbröllop 2012 brudgum vinterbröllop ekoguld rosor cupcakes brud alla hjärtans dag kungligt bröllop utomhusbröllop återvunnet möhippa dessert 2011 budget rosa forum midsommar svanen sara&daniel wwf linn&asim johannae trend nvey eco fsc vitguld blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning vår hyra parfym fyra bröllop earth hour bok & bibliotek frieri catering grönt appar slöja underkläder läckö tärna ina nordberg alkoholfritt gunnebo slott morgongåva utomlands camino ekoturismföreningen brunch frimärken ekohippa 20-talet naturens bästa kakor pärlor solrosor svenskt sigill flique i underjorden spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart klimatkompensera sojaljus bröllopsvals häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago wedding weekend kyrka ecocert life by lisen odla bröllop i sigtuna photo booth barn medeltidsbröllop kärlekens dag lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings orange dans loveko gästbok skebo herrgård first sight våra oköttsliga lustar florist tina larsson pride twitter spar pengar ekosilver nuxe 50-talet en köpfri dag svenska inredningsbolaget palmgrens praliner david schreiner patricia&henrik dermanord anna-karin&hans djurtester marsalk beneco mattias kristiansson wise rebeqah&waldemar ekocharter hålla tal cake toppers linn&mattias go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke bröllopsforum volontärresor sju sorters kakor gästlista dr.hauschka hanna&björn toastmaster forever unique jewelry mikael sjömilla